Blog

Adózás tulajdoni hányad arányában, vagy mégsem?

Azt gondolhatnánk, hogy adózni minden esetben az ingatlanban szerzett tulajdoni hányad arányában kell. Fő szabály szerint ez így is van. Amennyiben az értékesített ingatlannak több tulajdonosa van, akkor az őket megillető bevételt a bejegyzett tulajdoni hányaduk alapján, személyenként külön kell meghatározni.

De! A szerződési szabadság megilleti a tulajdonosokat, így akár úgyis rendelkezhetnek, hogy a bevétel összegét nem a tulajdoni hányaduk arányában határozzák meg, hanem külön, a szerződésben rögzített összeg alapján, természetesen ekkor az adófizetési kötelezettségüket is ez alapján kell megállapítani.

Mit is jelent ez a gyakorlatban?

Tegyük fel, hogy három testvér egyenlő (1/3-1/3-1/3) arányban tulajdonosa egy 27 millió forinton értékesített ingatlannak. Fő szabály szerint minden tulajdonos ("A", "B", és "C") egyenként 9 millió forint bevételhez jut.

Abban az esetben, ha az adásvételi szerződésben külön rögzítik, hogy az egyikük ("A") a teljes bevételből 20 millió forintot kap, mert mondjuk ő gondozta az ingatlant, akkor a fennmaradó 7 millió forintot a másik két testvér ("B" és "C") osztja meg egymás között.

Így a szerződés szerint meghatározott bevétel(rész):

"A" testvér bevétele: 20 000 000 Ft
"B" testvér bevétele: 3 500 000 Ft
"C" testvér bevétele: 3 500 000 Ft

Tájékoztatom, hogy a tartalom szakmai véleménynek minősül.

Off Canvas Menu