Blog

Törvénymódosítás 2021

A Magyar Közlöny 261. számában [2020. november 26., csütörtök] kihirdetett törvénymódosítás értelmében, a személyi jövedelemadó törvény, ingatlanértékesítéssel kapcsolatos szakaszaiban az alábbi változások állnak be. 

60. § (1) Az ingatlan (ingatlanrész), továbbá az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésre kötelezett vagyoni értékű jog megszerzése időpontjának azt a napot kell tekinteni, amikor az erről szóló érvényes szerződést (okiratot, bírósági, hatósági határozatot) az ingatlanügyi hatósághoz benyújtották. Az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésre nem kötelezett vagyoni értékű jog szerzési időpontjának az erről szóló szerződés szerinti időpontot kell tekinteni. Öröklés esetén az örökség megnyíltának napját kell a szerzés időpontjának tekinteni. Ha jogi személy 1989. január 1. napja előtt értékesített ingatlant a magánszemély részére, az ingatlan megszerzésének időpontja a szerződéskötés napja.1

A kiemelt szövegrész hatályon kívül helyezésével az alábbiak szerint módosult a törvény:

60. § (1) Az ingatlan (ingatlanrész), továbbá az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésre kötelezett vagyoni értékű jog megszerzése időpontjának azt a napot kell tekinteni, amikor az erről szóló érvényes szerződést (okiratot, bírósági, hatósági határozatot) az ingatlanügyi hatósághoz benyújtották. Az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzésre nem kötelezett vagyoni értékű jog szerzési időpontjának az erről szóló szerződés szerinti időpontot kell tekinteni. Öröklés esetén az örökség megnyíltának napját kell a szerzés időpontjának tekinteni.

A továbbiakban, a Személyi jövedelemadó törtvény, a módosításhoz nem köt átmeneti rendelkezést. 

Hatályos 2021. január 1-jétől


1 2020. évi CXVIII. törvény 6. § d) pontja.

Off Canvas Menu