Blog

Törvénymódosítás 2023.01.01-től

Az egyes adótörvények módosításáról szóló 2022. évi XLV. törvényben új szakasz jelent meg a személyi jövedelemadóról szóló (szja) törvényt érintően, miszerint:

5. § Az Szja tv. 60. §-a a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:

„(1a) Házassági vagyonközösség fennállása alatt megszerzett ingatlan esetén az (1) bekezdés szerint meghatározott szerzési időpont mindkét házastársnál azonos, kivéve, ha házassági vagyonjogi szerződés ettől eltérően rendelkezik.”

Ez annyit jelent, hogy a házassági vagyonközösség fennállásának időszakában, az ingatlan megszerzésének időpontja mindkét fél esetében egyező, akkor is, ha a tulajdonjog a szerzéskor csak az egyik fél nevére került bejegyzésre. Vagyis, ha a másik fél tulajdonjoga hónapokkal vagy évekkel később kerül bejegyzésre a tulajdoni lapon, a megszerzés időpontja azonos.

Mindenképp pozitívumként kell értékelni a jogalkotó szándékát, mivel így a "másik fél" akár éveket is nyerhet. Miért is fontos ez? Tudjuk, hogy az ingatlanértékesítésből származó jövedelem kiszámításánál nagy jelentősége van a tulajdonban tartás időszakának. Minél korábbi a szerzés időpontja annál kedvezőbb az adózás.

Szeretném tájékoztatni, hogy a blogbejegyzés szakmai véleménynek minősül. 

Off Canvas Menu